MAKEMAKE
Fredag 17 januari 2020
kl 19

Den 17:e januari släpps MAKEMAKEs album FÖRÄNDRA MITT LIV MEN INTE MIN STIL (LP/DL) på Malmöbaserade Kalligrammofon. Det är en skiva om sorg, minnen och överlevnad. Ett slags redefinierad bekännelseblues om utsatthet på trottoaren, självmedicinering och skryt:

Det obehagliga är mitt huvudtema. Protagonisterna är horor, knarkare och freaks. I en kultur som inte förmår prata om smuts och smärta blir alla som är smutsiga osynliggjorda. Vi lär oss att en del av våra personligheter inte får finnas, en del av våra erfarenheter får inte berättas. Detta är en malande nedbrytande process som förhindrar oss att leva som hela människor. Och det är mer smärtsamt än obehaget i att “utsättas” för svåra berättelser. I själva verket är det skönt, befriande och till och med roligt, när konsten berättar om förbjudna ämnen – eftersom vi då för en gångs skull blir speglade.

Under artistnamnet MAKEMAKE gör Malmöbaserade Maja Karlsson egensinnig popmusik där fierce rap på Bjärredsskånska samsas med tydliga blinkningar till New Yorks queera hip-hopscen, olika västkuster och artsy new wave. Maja har varit en del av Malmös musikaliska underjord i över 20 år, med en bakgrund i experimentella rockbandet Yind, i egna popprojekt som Le Bombe och Just Like a Boy, under technoaliaset Style by Magic och som turnémusiker i The Radio Dept.

Kalligrammofon är en etikett för experimentell musik, popmusik och experimentell popmusik som tidigare släppt skivor med artister som Testbild!, Death and Vanilla, Viktor Sjöberg mfl.