Presentation och samtal med Marianne Andersson, Åsa Maria Bengtsson och Christina Lång
Tisdag 1 december 2009
kl 19

I samband med utställningen Parallell historia – Skånes konstarenor 1968–2008 arrangerar Signal ett omfattande program med föreläsningar, diskussioner och spelningar där bland annat tidiga pionjärer möter samtida aktörer. Denna kväll har vi bjudit in tre aktörer, Marianne Andersson, Åsa Maria Bengtsson och Christina Lång, som var med och gjorde Malmös konstscen intressantare och roligare under 80-talet  i och med sitt engagemang i det konstnärsdrivna Galleriet Läderfabriken (1987-89) respektive det kommersiella galleriet Galleri Lång (1983-93).

Galleriet Läderfabriken: – Vi var ett trettiotal unga konstnärer, de flesta helt nyligen utgångna från Malmö konstskola Forum eller Konsthögskolan i Köpenhamn, som 1987 bildade ateljékollektivet Läderfabriken i en gammal fabriksbyggnad på Industrigatan. Galleriet uppstod ur, och i stort sett samtidigt som, ateljékollektivet.

På Läderfabriken försökte vi från start befästa alternativets positioner i en anda som växt fram genom olika andra initiativ i regionen; Galleri Rostrum som gav yngre konstnärer chansen att göra utställningar; de drivande bakom Galleri T.V. som knöt internationella kontakter och stod med en fot på var sida sundet, för att nämna några.

Vår intention var att Läderfabriken skulle vara en mötesplats för olika generationer och vi ville därigenom skapa en ny publik miljö. Genom att galleri och ateljéer fanns i samma hus bildades ett nytt forum för ett vidgat möte mellan publik och konstnärer. En grundläggande policy var att inte ställa ut någon av de egna medlemmarna i ateljékollektivet. Läderfabriken strävade efter att spegla bredden hos den samtida konstscenen samtidigt som det fysiska utrymmet för denna scen förändrades när publiken fick ta sig ut till gamla industriområdet för att se utställningarna. Utöver de utställningar som gjordes arrangerade vi föreläsningar, teaterföreställningar, konserter, filmvisningar mm. Vi hade även en gästateljé. Under de två år galleriet existerade hade vi upp emot 10 000 besökare.

Galleri Lång: – Startade i april 1983 på Södra Förstadsgatan 13, 3:e våningen. Öppningsutställningen var med Fredrik Wretman. Flyttade 1985 till nya lokaler på Södra Förstadsgatan mitt emot La Couronne och sedan till Adelgatan 5 på hösten 1990. Galleriets inriktning var Nordisk samtidskonst och ställde bl a ut Marika Mäkelä, Truls Melin, P-O Persson, Arvid Pettersen, Olav Christofer Jensen, Anne Katerine Dolven, Mari Rantanen, David Krantz, Kari Cavén, Jón Oskar, Hulda Hakon, Kristina Elander, Maya Eizin, Jesper Christiansen, Elmer, Claus Carstensen m fl.