Thord Eriksson
Torsdag 16 maj 2024
kl 19

En bok om de som kom hit, de som lämnades kvar och de som ska tvingas ut ur Sverige.

“Jag trodde att jag skulle skriva en bok om en evakuering, jag kunde inte föreställa mig att den skulle handla om ett land som vaktar en position i Europas extrema ytterkant”; skriver Thord Eriksson i sitt förord.

Tidigt sommaren 2021 sprider sig oron bland afghanerna som arbetar på Sveriges ambassad i Kabul. Talibanerna är på offensiven och andra länder förbereder sig redan för att kunna hjälpa afghaner att lämna landet. Men inte Sverige. ”Två av våra städare har uppvisat stämplade hotbrev”, skriver den svenska ambassadören till ett semesterdåsigt UD i slutet av juli. Reaktionerna uteblir, och beslut om evakuering fattas först efter att talibanerna gripit makten.

När Thord Eriksson börjar skriva den här boken kretsar hans frågor om den motvilliga räddningsinsatsen. Frågorna blir allt fler när Sverige, innan det sista räddningsflyget ens lyft från Kabul, åter började fatta beslut om att utvisa afghaner. Några räddas i ena riktningen medan andra ska skickas tillbaka i den andra. Hur är det möjligt?

Thord Eriksson, född 1966, är journalist och författare. Hans förra bok Dom som stod kvar beskrevs som ”årets samhällsreportage” i Expressen och som en av 2019 års bästa fackböcker i Göteborgs-Posten.

Sydsvenskan, 15 april 2024: Thord Erikssons rafflande Afghanistanbok är häpnadsväckande nutidshistoria

Metod är en återkommande serie föreläsningar som lyfter fram olika arbetsmetoder inom konst och kultur.