Johan Grimonprez
Martin Karlsson
Textcitat av Robert Smithson
Vanitasmotiv

10 November–17 December 2006

Hur närmar man sig de eviga frågorna? Hur formulerar man det ogripbara? Med utställningen funderar vi kring livet, döden och kärleken genom att sammanställa material med spännvidd från 1600-talets vanitastradition till samtida försök att bemästra, kontrollera och förstå det som ligger bortom mänsklig makt och påverkan.

Johan Grimonprez filmverk Dial H-I-S-T-O-R-Y, 1997, är en kronologisk redovisning av flygkapningarnas historia i form av TV-klipp och dokumentärt material varvat med klipp från reklam- och actionfilmer till tonerna av 70-talsdisko. Filmklippen ackompanjeras av en berättelse som har inspirerats av den amerikanske författaren Don DeLillos två romaner White Noise och Mao II,och som reflekterar kring värdet av det spektakulära i vår tids katastrofkultur. Kan man inte kontrollera döden så iscensätter man den för att skapa illusionen av kontroll.

Med ett intresse för spiritistiska konstnärer som Hilma af Klint (1862-1944) och för automatismen som fenomen beslöt sig Martin Karlsson för att själv undersöka automatismens giltighet idag som kreativ process och konstnärlig metod. Verket Automatiska teckningar, 2005-2006, består av 1 266 teckningar som på Signal täcker hela gallerirummet. I sitt konstnärskap arbetar Martin Karlsson med det spelrum som skapas i förhållandet mellan fiktion och verklighet. Genom dokumentära och rollspelsbaserade verk utmanar han föreställningen om en tydlig uppdelning dem emellan.

I essän “A Tour of the Monuments of Passaic, New Jersey”, som publicerades i konsttidskriften Artforum 1967, drar Robert Smithson paralleller till den illusion av kontroll och förflyttning i tiden som t ex filmmediet ger. För att bevisa denna illusion konstruerar han ett banalt, men greppbart och illustrativt tankeexperiment som reflekterar över tidens oåterkalleliga tillstånd– omöjligheten att vrida tillbaka tiden.

I utställningen visas också diabilder av målningar med vanitasmotiv från Nationalmuseums samlingar. Vanitas, eller fåfänglighet, är namnet på den konstgenre som hade sin höjdpunkt i Europa under 1600-talet, en tid av ständiga krig och pestepidemier. Vanitas varnade för övertron på de materiella värdena och påminde om livets förgänglighet och dödens ofrånkomlighet, inte sällan med religiösa anspelningar på ett bättre liv efter detta. Vanitasmotiven som visas på Signal är David de Heems Vanitasstilleben med dödskalle, bok och ros (ca 1570-1632), Christian Thums Stilleben med astronomiska instrument (ca1625-1696), samt Roelandt Saverys Memento Mori (ca 1576-1639).

✝⚓♥ är den första delen av ett undersökande projekt som Signal utvecklar i förhållande till vår funktion som utställningsplats, vår arbetsprocess och dess möjligheter. Inom ramarna för detta projekt kommer vi bl a att samarbeta med den amerikanska konstnären Julie Ault. Projektet stöds av Framtidens Kultur och Bildkonstnärsfonden/Iaspis.

Tack till Louisiana Museum for Moderne Kunst, Humlebaek, Danmark
Zapomatik, Gent, Belgien
Nationalmuseum, Stockholm