Anna Wessman och Nilsmagnus Sköld
Onsdag 16 maj 2012
kl 19

Där står en liten familj, i stånd att ge sig av. Ena ungen kinkar. De ser rätt in i kameran. De har beslutat sig för att lämna landet och bygden där man inte klarar uppehället trots att man sliter i gruvan, det är likadant för alla. Det är fler härifrån som ska bege sig till ett land långt där det är hur lätt som helst att få arbete, där man slipper vända på varje krona och frysa, där barnen har en framtid.

I Stekta sparvar berättar Anna Wessman och Nilsmagnus Sköld om en i stort sett bortglömd del av svensk historia: 1909 till 1911 års emigration till Brasilien. Under två månader hösten 2010 reste de tillsammans med sina barn i emigranternas fotspår. Vi får möta ättlingar till de svenska arbetarfamiljer som med löfte om ett gott liv på andra sidan jorden for från Kiruna och Luleå och andra platser, via Hamburg till Ilha das Flores – blommornas ö – och vidare söderut ner till Porto Alegre i Rio Grande do Sul. I brev hem berättade emigranterna om allt det sköna de mötte, att detta nog ändå måste vara paradiset, i jämförelse med kölden och svälten där hemma. Men så vände det. Några hade omkommit redan under överfarten och fick begravas till havs. Tropisk feber med magåkommor men även översvämningar, obrukbar jord och fattigdom skördade fler liv efterhand. Man talade om ”dödskaravanerna”. Dessutom fick man dålig eller ingen avsättning för de produkter man lyckades producera och undan för undan flyttade människor över gränsen till Argentina. Det gröna paradiset vändes till ett grönt helvete.

Stekta sparvar är en film om historia, minne och glömska. För hundra år sedan flydde människor lågkonjunkturens och storstrejkens fattigsverige. Några av dem reste till Brasilien.

Stekta sparvar har tillkommit för att påminna om detta bortglömda skede och för att belysa de slående likheterna mellan dåtidens och dagens flyktingströmmar och människoöden: strävan efter bröd, jord och frihet. Stekta sparvar uppmanar oss att inse att allting hänger samman.

/Isabell Dahlberg

Stekta sparvar är en film av Anna Wessman & Nilsmagnus Sköld
Produktionsår: 2011
Längd: 57 min

Medverkande

Röst:
Fredrik Gunnarsson
Terje Östling
Viktoria Flodström

Filmmusik:
Sofia Härdig

Post Produktion Ljud:
Anders Wall