Catti Brandelius/Miss Universum

5 september–5 oktober 2003
Vernissage fredag 5 september

Signal inleder hösten 2003 med utställningen Jag är inte ensam i universum av Catti Brandelius alias Miss Universum. Miss Universum är Catti Brandelius alterego- ett feministiskt statement med en karaktär som inte bryr sig om jantelagen det minsta (“Allow me to introduce, Myself with no excuse, My name is Miss Universe, And that´s the end of the verse”- Miss Universum, från skivan Selfelected).

Miss Universum behagar först och främst sig själv, hon kompromissar inte och är inte rädd för att tala om vad hon tycker. Men att stå upp för sig själv skall inte förväxlas med att inte kunna stå upp för andra. För naturligtvis är inte Miss Universum ensam i rymden, här finns redan gott om andra stjärnor som förtjänar att lyftas fram och som kan fungera som förebilder i stunder då det kan behövas. Att inspireras av att se någon annan lyckas, det får oss att inse att vi också kan uppnå det vi vill.

På Signal visar Catti Brandelius två verk, en collageinstallation och en affisch, som bl a lyfter fram betydande kvinnor vars arbete ofta osynliggjorts eller marginaliserats i vetenskapliga och historiska sammanhang. Den franska filosofen och författaren Simone de Beauvoir, den ryska astronauten Valentina Teresjkova och den svenska författaren och samhällsdebattören Ellen Key är några av de namn som nämns.

Jag är inte ensam i universum är Catti Brandelius första utställning i Malmö, men malmöpubliken har redan tidigare fått stifta bekantskap med Miss Universum under Malmöfestivalen 2002 med föreställningen Modern Fart,
en blandning av musik, dans och spoken word.

Miss Universum är även aktuell med skivan Selfelected som släpptes i maj i år. Musiken beskrivs bl a som ”syntpunk” och som ” det kaxigaste debutalbumet man kan tänka sig”. Under vernissagekvällen har Signal förmånen att presentera en utomhuskonsert med Miss Universum. Missa inte det!

Catti Brandelius är utbildad på Konstfack i Stockholm och har tidigare ställt ut på bl a Gävle Länsmuseum, Konstakuten, Galleri Box och Iaspis.