Frieze Art Fair
Regent’s Park, London
14–17 oktober 2010

Under 2009 genomförde Signal en omfattande studie av Skånes konstscen som resulterade i boken Parallell historia – Skånes konstarenor 1968-2008, en unik kartläggning av den brokiga skara initiativ och utställningsplatser som format utvecklingen av en spännande och livfull konstscen i södra Sverige. På Frieze Art Fair presenterar vi detta verk i nära dialog med ett annat verk Sweden Today – A Thousand and One (Black) Nights av Jean Sellem som drev Galerie S:t Petri – Archive of Experimental and Marginal Art i Lund tillsammans med Marie Sjöberg mellan åren 1971-1982. Sweden Today visades ursprungligen som en utställning bestående av 1001 svarta ark och var en kommentar på kulturens utsatta läge i ett av världens rikaste länder. Utställningens 1001 svarta ark samlades sedan i boken Sweden Today utgiven 1981 av Edition Sellem. Signals presentation på Frieze Projects sammanlänkar dessa två verk både i tid och rum och kommenterar en situation som fortsätter att vara gällande.

Frieze Projects är ett återkommande projekt på Frieze Art Fair som presenterar nyproducerade verk av inbjudna konstnärer, filmvisningar, föreläsningar och samarbeten med inbjudna konstinstitutioner som i år är Signal – Center för samtidskonst och Vector Association, Rumänien.

Signal – Center för samtidskonst grundades 1998 och drivs av ett team konstnärer och curatorer. Genom åren har Signal utvecklat ett fokus på utställningsproduktion, curatoriskt arbete och föreläsningar med en diskussion och reflektion kring samtida konst och kultur.

Stort tack till Leif Eriksson och Swedish Archive of Artists’ Books för lånet av boken Sweden Today.

Varmt välkomna och hoppas att vi ses i London!