Dan Graham, Camille Henrot och ett herbarium av A-L. Löfberg
29 augusti–10 november 2013
Vernissage torsdag 29 augusti kl 19-21
Mångsidig, modig, egensinnig, intuitiv, oförutsägbar, impulsiv, otålig, nyskapande. Detta skulle kunna vara inledningen på ett horoskop, eller introduktionen till en utställning som vecklar ut vårt sätt att se på världen.
Kunskap och övertygelse, vetenskapliga fakta och information blir ofta förväxlade. Ett sinne för humor och skuggor av tvivel är användbara verktyg för att sudda ut konturerna av dessa tämligen godtyckliga avgränsningar, liksom att dyka djupt ner i existerande idévärldar och komma upp till ytan med en ny sättning komplexa konstellationer av samband och motsägelser.
Forskning och lust, avsikt och tillfällighet, poesi och politik, kontroversiell och konsekvent, feltolkning och uppfinning är udda par som inte är menade att förklara världen. Över tid skiftar saker och ting och läsningen av dem förskjuts. Ting som borde ha bevarats försvinner, och ting som inte var menade att sparas framträder på nytt. Som i fallet av samlingen blommor och växter pressade och bevarade i dagspress från 1968-71, ikoniska år i den västerländska samtidshistorien. Detta specifika par, blommor och nyheter, var inte menat att överleva. Likväl bevarades det och idag lever de spröda blommorna från en privat trädgård vidare som en del av ett intrikat historiskt dokument. Söndagen den 20 juli 1969 rapporterar förstasidan om den legendariska månlandningen som skulle äga rum samma kväll. Inbäddat i detta historiska ögonblick finns ett annat tidsspår som avslöjar sig genom valet av ord i spekulationen kring huruvida astronauternas fruar skulle bli rymdänkor eller hjältehustrur.
En sammanställning av ting som till synes inte hör ihop erbjuder en läsning som överraskar, inspirerar och så småningom löser upp ett par givna sanningar. Att sammanställa en encyklopedisk video om universums historia och ge sig själv den utmanande uppgiften att läsa om skapelseberättelsen kan mycket väl avfärdas som hybris. Men de pulserande ljudslagen, spoken word versen, flödet av bilder, samband och betydelser som elegant samspelar i Camille Henrots Grosse Fatigue (2013) skakar om vår värld. Filmsekvenser från prestigefyllda samlingars skatter och igenkännbara bilder från både här och där öppnar upp fönster som vecklar ut en oändlig massa information, i omöjligt överflöd.
En hörnsten i Dan Grahams mångskiftande praktik är att förflytta en särskild läsning till en utvidgad sfär som förenar det personliga och det universella för att undersöka skiftningar i medvetenhet hos individer och grupper och det privata och offentliga rummets gränser. I ett konstnärskap som omfamnar teoretiska texter, textverk, performance, videoverk, installationer och arkitektoniska interventioner följer Architecture/Astrology horoskopen, skrivna i samarbete med Jessica Russel för tidningen Domus under 2011-12, hybridens utvidgade logik. Fyllda med sann uppskattning, humor och skärpa speglar horoskopen Arkitekturens kanon, så som vi inte känner till den.
Människan tycks ha en tvångsmässig besatthet av att katalogisera världen – vetenskap, astrologi, museer, arkiv, herbarium, encyklopedier, listan kan göras lång. Från dessa resurser uppstår, då och då, fascinerande hybrider som inspirerar oss att tänka om vårt sätt att se på världen. Med andra ord handlar Reading ”The World in Which We Live” om idén att uppmuntra oförutsägbara flöden av tankar som framkallar långsökta omöjligheter, det vill säga ny kunskap.