av Jonas Mekas
Introduktion av Oskar Hallberg
Tisdag 6 december 2016
kl 19

Reminiscences of a Journey to Lithuania (1972), 88min

En filmdagbok indelad i tre kapitel. Efter 27 års frånvaro återvände Adolfas och hans yngre bror Jonas till sin födelseort i Litauen. De hade lämnat landet som unga män, ämnade för ett tyskt arbetsläger. Nu kom de hem för ett besök. Adolfas tillsammans med sin fru, sångerskan Pola Chapelle.

”Filmen består av tre delar. Den första delen består av bildmaterial som jag filmade med min första Bolex under mina första år i Amerika, mestadels från 1950-1953. Den visar mig och min bror Adolfas, hur vi såg ut på den tiden; brokiga bilder på invandrare i Brooklyn, på picknick, dansandes, sjungandes; gatorna i Williamsburg.”

”Den andra delen filmades i augusti 1971 i Litauen. Nästan alla bilder är tagna i Semeniskiai, byn jag föddes i. Man ser det gamla huset, min mor (född 1887), alla bröder, skojandes, firandes vår hemkomst. Man ser inte riktigt Litauen som det är idag: man ser det endast genom en flyktings minnen som har återvänt hem för första gången på 25 år.”

”Den tredje delen börjar med en parentes i Elmshorn, en förort till Hamburg, där vi tvingades tillbringa ett år i arbetsläger under kriget. Efter parentesens slut befinner vi oss i Wien där vi ser några av mina bästa vänner – Peter Kubelka, Hermann Nitsch, Annette Michelson, Ken Jacobs. Filmen slutar med Wiens fruktmarknad som sätts i brand i augusti 1971.”

- Jonas Mekas

 

Oskars guldkorn är en återkommande serie filmvisningar där vår granne och cineast Oskar Hallberg från Biograf Panora presenterar en film som visas i dialog med den aktuella utställningen.