av Agnès Varda
Introduktion av Oskar Hallberg
Torsdag 18 april 2019
kl 19

L’une chante, l’autre pas / One Sings, the Other Doesn’t (1977), 127min

Agnès Vardas förtrollande ode till kvinnlig frigörelse skildrar två vänners liv under loppet av ett årtionde, där de genomgår livets olika prövningar som kvinna: abort, hjärtesorg, äktenskap och moderskap. Pomme och Suzanne träffas när Pomme hjälper Suzanne att göra en abort efter en tredje graviditet som hon inte har råd med. De förlorar kontakten men möts igen tio år senare. Pomme har blivit en okonventionell sångerska och Suzanne en seriös samhällsarbetare. Trots kontrasterna förblir de vänner och delar de olika dramerna i varandras liv, i en process där de också bekräftar varandras olika identitet som kvinna. Med bakgrund i kampen för fri abort i Frankrike, som Varda själv stod på frontlinjen för, är denna ömsinta och intima film en hyllning till kvinnors förmåga att stärka och lyfta varandra.
På franska med engelsk text.

Förfilm:
Harun Farocki
Der Ausdruck der Hände / The Gesture of Hands (1997), 30 min

Historiskt inom filmkonsten har närbilden använts för att förmedla känslor genom ansiktsuttryck. Men snart började filmskapare också att fokusera sin uppmärksamhet på händerna. Farocki utforskar detta visuella språk med hjälp av filmsekvenser: dess symbolik, Freudianska felsägningar, automatism och dess musik. Ofta avslöjar händerna en känsla som ansiktet försöker dölja. De kan också fungera som en kanal för överföring (utbyte av pengar) eller vittna om en kompetens (arbete).
På tyska med engelsk text.

Oskars guldkorn är en återkommande serie filmvisningar där vår granne och cineast Oskar Hallberg från Biograf Panora presenterar en film som visas i dialog med den aktuella utställningen.