Victoria Percovich Gutierrez (CSAM) och
Katarina Rundgren (Testbedstudio arkitekter)
Måndag 28 november 2022
kl 18
Året var 2009. Hela andra våningen på Monbijougatan 15 hade stått tom efter att RFSLs klubb Indigo flyttat ut några år tidigare. Lokalen var rå, men full av spår från de tidigare hyresgästerna – textilfabrik som blivit buddhistiskt tempel, som blivit kickboxningsförening, som blivit klubb Indigo och som nu skulle husera SIGNALs utställning Parallell Historia – Skånes konstarenor 1968-2008. 600 kvm fulla av Malmöitisk historia var den perfekta miljön för vår storskaliga utställning som lyfte fram alla de oberoende konstinitiativ som berikat Skånes konstliv från 1968 och framåt. Bland de många besökarna som såg utställningen fanns ägaren till legendariska Tempo Bar & Kök och där någonstans föddes idén om att göra något tillsammans i just den lokalen. På denna väg uppstod tanken om en gemensam lokal för SIGNAL och nyöppnade Grand Öl & Mat. Men för att lyckas med denna plan behövde vi arkitektonisk hjälp att förvandla en lokal för två verksamheter. Testbedstudio Malmö kontaktades och den ikoniska balkongen byggdes. Kvarteret Bilden huserade sedan tidigare Magnus Gerttens Auto Images, Filmcentrum Syd, Ifema, Galleri Magnus Åklundh, Elastic Gallery, Johan Berggren Gallery, flera bokförlag, fotografer, frilansande kulturarbetare osv vilket gav upphov till dess benämning som ett anrikt kulturkvarter.
Året är 2022. Speljätten Massive har köpt ett helt kvarter och flyttat in på Möllevången. Textilfabriken har blivit Trikåfabriken med nya hyresgäster och inriktning. Sorgenfris replokaler har ersatts av det nybyggda bostadshuset ”Iggy”. Det är inget konstigt att en stad växer och förändras. Men vad händer när allting likriktas? Hur kan vi säkerställa att publika konstrum och produktionsplatser inte slås ut av kontorskomplex? Malmös konstscen blomstrar och samtidigt står flera ateljéföreningar, utställningsrum och kollektivverkstäder inför ett akut hot att förlora sina lokaler. Ekonomi, vinstmaximering och visionen om en dynamisk blandstad går inte ihop. Vi behöver utmana de invanda strukturerna och de klassiska utträngningsmekanismerna. Det brukar ju sägas att man inte ska lägga alla ägg i samma korg. Hur värnar vi en blandad och hållbar stad där alla får plats, även en mindre kapitalstark befolkning däribland konst- och kulturaktörerna?
För att lyfta dessa frågor och identifiera glappen mellan vision och handling har vi bjudit in CSAM (Centrum för studier av markanvändning), som under flera år studerat och kartlagt dessa processer och hur olika delar av Malmö har förändrats, samt arkitekten Katarina Rundgren från Testbedstudio Malmö. Förändringar sker alltid både för långsamt och alldeles för snabbt, men just nu finns ett momentum som är värt att ta vara på för att Malmö ska vara en attraktiv kulturstad även i framtiden.
Illustration: Testbedstudio arkitekter Malmö, 2010.
OBS! Temporär adress på Monbijougatan 17C, 4:e vån med hiss.