av Kirsten Johnson
Introduktion av Oskar Hallberg
Onsdag 1 november 2017
kl 19

Cameraperson (2016), 102min

Kirsten Johnson gör en djupdykning i det omfattande bildmaterial hon filmat runt om i världen under flera årtionden och visar på sin roll bakom kameran. Det som framträder är en visuellt djärv memoar och en avslöjande undersökning av kamerans kraft.

En boxningsmatch i Brooklyn; livet efter kriget i Bosnien och Hercegovina; en nigeriansk barnmorskas dagliga rutin; ett intimt familjeögonblick hemma hos sig: dessa och andra scener sammanflätas i Cameraperson, en bildväv av material som samlats in under dokumentärfilmaren Kirsten Johnsons tjugofemåriga karriär. Genom en serie tillfälliga sammanställningar utforskar Johnson relationen mellan bildmakare och deras subjekt, spänningen mellan kamerans objektivitet och ingripande, och den komplexa växelverkan mellan ofiltrerad verklighet och skickligt berättande. En film som förenar dokumentär, självbiografi och etisk undersökning och framstår både som en rörande inblick i en filmskapares personliga resa och en tankeväckande granskning av vad det innebär att rikta en kamera mot världen.

Oskars guldkorn är en återkommande serie filmvisningar där vår granne och cineast Oskar Hallberg från Biograf Panora presenterar en film som visas i dialog med den aktuella utställningen.